Image may be NSFW.
Clik here to view.
Veckan som gått har varit händelserik. Geeksphone lanserade den första Firefox OS-telefonen och det avslöjades att Google Now testas för webben. Men så hände det ovanligt många andra roliga, konstiga och dumma saker.
Kickstarter-succé
Skådespelaren Zach Braff behöver pengar för sitt nya filmprojekt och drog igång ett projekt på Kickstarter. När jag skrev om det 24 april hade han kommit halvvägs till två miljoner dollar som var målet för finansieringen. Idag står den siffran på 2 145 331 dollar vilket betyder att produktionen kommer kunna starta. Endast fyra dagar tog det att få ihop pengarna. För den som fortfarande vill hjälpa till finns den möjligheten kvar, kasta till exempel in 7 500 dollar för att få en statistroll i filmen.
Uber blev tonårs-emo
Förra veckan skrev jag en reflektion om hur personlig man kan vara i sociala medier som företag. Den gången var det ComHem som levererat en uppdatering från en medarbetare som meddelade sjukdom och gick hem. Den här veckan var det taxitjänsten Ubers tur. Uber är ett bolag sprunget ur San Francisco men som idag blivit internationellt. Tydligen har de svårt att forma sin tjänst inom ramarna för de lagar som finns i Sverige och de visade de på ett högst besynnerligt sätt.
I ett mail uppmanade de alla sina användare att ”Rädda Uber” då de anser att Transportstyrelsen trakasserar Uber på gatorna. Kommunikationen är lös och konstigt formulerad, dessutom utan stärkt fakta och argument som gränsar väldigt nära till lögn. Det finns så mycket skrivet om den här saken så jag kommer inte dra det igen. Jocke Jardenberg skriver om det hela så som han ser det med en mening som jag tycker summerar hela händelsen:
Det är bisarrt. Som att läsa något en arg och förvirrad tonåring skriver i sin dagbok.
Micke Kazarnowicz skriver också en lång utförlig post om hela händelsen och presenterar fakta på ett tydligt och rakt sätt.
Har du inte läst Ubers bloggpost kan du göra det här.
Skönhetsmissarna i Sydkorea
En post dök upp på forumet Reddit som visade hur alla kvinnor som tävlade i Miss Sydkorea såg precis likadana ut. Debatten gick igång om den hårda plastikkirurgi-kulturen i landet och hur kvinnor strävar efter att se ut på samma sätt. Nyheten blev viral och spreds som en löpeld. I Sverige skrev både Nyheter24 och DN om det. Problemet är att det är lite i rapporteringen som stämmer. Brian Ashcraft på bloggen Kotaku förklarar hur det hela hänger ihop.
Först och främst förklarar Ashcraft att det inte är bilder på deltagarna i Miss Sydkorea, utan Miss Daegu, en regionstävling där vinnaren går vidare till den stora nationella tävlingen. Vidare visar han andra bilder på deltagarna där det framkommer att de egentligen inte alls är så lika, däremot har alla blivit stylade och Photoshoppade på samma sätt. Kolla in de andra bilderna på Kotaku.
Kurder protesterar mot kvinnoförtryck
Efter att en man i Irak i domstol dömts till att bära kvinnokläder som straff för stöld reagerade många Kurder. Med motto ”Att vara en kvinna är inte ett verktyg för att förnedra och straffa någon” visar de sitt stöd genom att ladda upp bilder på sig själva iklädda kvinnokläder. Jag skrev om det på Ajour.se i torsdags, men även SVT.se rapporterade kring kampanjen.
Och det där med att radera blogginlägg…
Kristdemokraternas Anneli Enochson skrev ett blogginlägg där hon kritiserade Sveriges Radio och RFSU för deras ”Homoagenda”. Tydligen tyckte hon själv (eller någon annan i partiet) att inlägg var dumt och valde att radera det. Men som vanligt försvinner saker från nätet aldrig på riktigt, och Jack Werner plockade upp inlägget med en skärmdump.
Inlägget Veckan som gått: Emo-Uber, kloner i Sydkorea och kurdiska män i klänningar dök först upp på Lukasz Lindell.